Petuniile - la tot pasul
Data | 00 0000
Petunia este o floare des intalnita in parcuri si gradini. Poate fi cultivata si pe balcoane.
Inaltimea plantelor variaza intre 20 si 80 cm, existand petunii inalte, mijlocii si pitice. Pentru balcoane sau jardiniere sunt indicate plante cu suport mijlociu sau pitic.
Florile de petunii au forma de palnie si pot fi diferit colorate, de o singura culoare sau pestrite.
Inflorirea are loc din luna iunie pana in toamna.
Conform datelor oferite de ing. Nicolae Lupsa, in lucrarea "Calauza gradinarului intreprinzator", inmultirea se face prin seminte, care in lunile februarie - aprilie se insamanteaza in ladite, intr-un amestec de pamant format din pamant de frunze si nisip.
Semanatul se face la suprafata, iar pana la rasarire cutia se tine acoperita cu un geam sau hartie. Udatul tinerelor plante se va face moderat. Pentru obtinerea unui rasad mai viguros este bine ca plantutele sa fie repicate in alte ladite la distante mai mari, cand acestea au primele frunze adevarate.
Insamantarea poate fi facuta si direct in ghivece sau jardiniere, in luna mai, insa in acest caz plantele vor inflori mai tarziu. Pentru inmultirea petuniilor involte se poate folosi butasirea, din plante aflate in cultura, in perioada iulie-august.
Cea mai cunoscuta dintre specii este Petunia hybrida, din care fac parte numeroase soiuri, deosebite intre ele dupa talie, forma si coloritul florilor.
Petuniile infloresc frumos si bogat atunci cand substratul de pamant folosit este bogat si cand sunt tinute in conditii insorite. In conditii de semiumbra inflorirea este mai slaba.
De retinut este ca petuniile cu flori mari sunt pretentioase la lumina si caldura. Este recomandat ca in timpul vegetatiei sa se faca ciupitul plantei, operatiune ce consta in indepartarea varfului plantei cand aceasta are 10-15 cm inaltime. Este recomadata fertilizarea suplimentara cel putin o data pe an, cu o solutie nutritiva, formata din o parte gunoi de pasare dizolvata in 10 parti de apa.
Udatul petuniilor trebuie sa se faca moderat. Plantele batrane se pot tunde sau scurta, cu scopul de a fi intinerite, fortandu-le ssa dea lastari laterali, care sa invioreze inflorirea. Semintele de petunie pot pastra germinatia timp de 3-4 ani.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.