Mic dictionar al gradinarului - partea I

Mic dictionar al gradinarului - partea I
Ne-am gandit sa aratam, pe scurt, principalele lucrari frecvent intalnite in cultura florilor si nu numai, lucrari necesar a fi cunoscute de oricare dintre noi.
Aerisirea reprezinta operatia prin care se asigura oxigenul si bioxidul de carbon, substante absolut necesare plantelor. Se practica atat in apartamente cat mai ales in sere si rasadnite. Se poate executa atunci cand intre temperatura de afara si cea din interior nu sunt diferente mari. Afanarea solului este o operatie prin care se mobilizeaza solul care in urma udarilor continui s-a tasat. Aceasta deoarece solul tasat nu se umecteaza bine prin udare si astfel radacinile nu se dezvolta normal. Afanarea se executa cu atentie, pentru a nu se deranja sistemul radicular. Altoirea reprezinta o metoda de inmultire rapida a soiurilor valoroase. Se obtin rezultate bune atunci cand plantele supuse altoirii fac parte din acelasi gen botanic sau din genuri inrudite. Este o metoda de inmultire vegetativa. Asezarea spalierului, este o lucrare care consta in intinderea de fire sau plase de sustinere a plantelor care au tijele florale flexibile (frezii, garoafe etc). In cazul plantelor volubile (zorele, fasole japoneza etc.) crescute pe balcon in ladite, se vor intinde sfori verticale pe care plantele se ridica, sau, in acelasi scop putandu-se construi gratare din sipci. Bobocitul este operatia prin care — dupa o anumita tehnica — se indeparteaza pe parcurs bobocii, lasandu-se unul singur, in vederea obtinerii unei singure flori de dimensiuni mai mari (in cazul crizantemei) sau se indeparteaza o parte din boboci, atunci cand acestia sunt prea multi pe o singura tulpina florala. i Ciupitul consta in suprimarea varfului de crestere, in vederea determinarii ei sa dea lastari din mugurii laterali. Ciupitul determina formarea tufelor joase, bine dezvoltate, capabile sa infloreasca abundent. Copilitul este aucrarea prin care se inlatura lastarii lacomi, laterali, la plantele care fac flori pe tija principala. Se executa cand lastarii sant verzi. In unele cazuri, ca de exemplu cel al garoafei, copilii detasati pot fi inradacinati prin butasire. Combaterea daunatorilor si bolilor, reprezinta acel set de masuri prin care se lupta cu arme chimice sau fizice impotriva bolilor si daunatorilor. O buna combatere se asigura printr-o buna profilaxie. Curatatul. Lucrare permanenta, care consta in inlaturarea uscaturilor, frunzelor ingalbenite, florilor trecute, a prafului de pe frunzele plantelor de apartament. Resturile adunate se ard daca s-a semnalat atacul vreunui daunator, ori se pun in gramada de formare a compostului. Desfundatul este o lucrare adanca a solului, cu cazmaua, prin care se aduce la suprafata stratul inferior al solului si se ingroapa cel de la suprafata. Determina aerisirea solului, uniformizarea lui etc. Se executa toamna, tarziu.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 1 =