Ingrijirea ficusului
Data | 00 0000
In generalo, speciile de ficus pretind incaperi calde, chiar si iarna.
Mai putin pretentioase in acest sens sunt Ficus australis care poate fi pastrat in incaperi mai reci si Ficus carica, specie ce-si poate petrece iarna si in incaperi mai reci insa ferite de inghet.
Caldura nu trebuie sa fie prea mare nici la speciile tropicale, deoarece la temperatura ridicata frunzele isi pierd din prospetime, dar nici prea scazuta pentru ca in acest caz stagneaza in crestere si formeaza frunze mici. Temperatura cea mai potrivita este de circa 14-16°C.
Udatul trebuie facut cu multa prudenta mai ales daca plantele stau la temperaturi sub 10 -12°C. Iarna pamantul se uda numai cand este absoluta nevoie, deoarece apa multa poate provoca imbolnavirea radacinilor si caderea frunzelor.
In perioada de iarna se recomanda ca pe cat posibil umiditatea din sol sa fie partial suplinita de udatul des pe frunze.
Vara plantele se uda si se ingrasa cu ingrasaminte lichide organice sau minerale, la 10 — 15 zile o data.
In acest anotimp ficusul este bine sa fie scos afara si asezat in locuri usor umbrite. Ficus elastica si Ficus carica pot suporta si locurile mai insorite, mai ales daca plantele sunt stropite mai des pe frunze.
De multe ori se intampla ca frunzele sa cada, desi ficusul nu a fost udat gresit. O cauza ar putea fi schimbarea brusca a intensitatii luminii prin mutarea plantelor de la un loc la altul sau chiar numai rasucirea pe loc a ghiveciului. De asemenea, o cauza a caderii frunzelor de ficus este si expunerea plantelor la curent de aer prea puternic.
Ficusii se transplanteaza la 2-3 ani o data, iar exemplarele mici in plina crestere anual sau pe masura cresterii volumului radacinilor.
Pamantul folosit se poate compune din pamant de frunze in proportie mai mare, mranita, pamant de telina si nisip. Pana la prinderea radacinilor, plantele se tin la 20°C. Se uda bine imediat dupa plantare, dar in urmatoarele zile nu se mai uda decat daca s-a zvantat complet pamantul.
Inmultirea la ficus se poate face din butasii din varf sau din portiuni mici de tulpina.
Cea mai comuna specie in apartamente este Ficus elastica, originara din India. Cu scop decorativ mal pot fi folosite si alte speciile cu frunze mici, usor paroase si roscate pe partea inferioara.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.