Cum se cultiva sparanghelul
Sparanghelul are nevoie de un teren aflat in plin soare, unde sa beneficieze de cel putin 7 ore de soare pe zi. Pamantul trebuie sa fie de calitate buna si usor drenabil, pentru ca planta uraste umiditatea. Se cultiva cel mai bine in santuri de 14 cm adancime si 20 cm latime; dupa plantare, se fac musuroaie de 5 cm inaltime – astfel isi va forma radacini puternice si adanci. Peste vara, sparanghelul se uda moderat, dar zilnic.
Sparanghelul se inmulteste prin seminte sau prin divizare. Divizarea se face primavara devreme, impartind planta in 3-4 tulpini/lastari cu radacini proprii. Semintele se tin in apa calda timp de 24 de ore inainte de semanat, deoarece au coaja destul de dura; acestea germineaza la 18-20 grade Celsius, iar rasadurile apar in 3-4 saptamani. Desi cresc destul de greu, rasadurile sunt gata de plantare in ghivece individuale sau pe locul definitiv in 2-3 luni. Pe timpul iernii, ghivecele se aduc in casa si se tin la temperaturi scazute; afara, straturile se protejeaza cu mulci sau folii speciale. Cand sunt cultivate in ghivece, se face o transplantare si schimbare a pamantului obligatorie, primavara devreme, inainte ca planta sa reintre in perioada vegetativa. Pe timpul verii, se aplica tratamente cu ingrasaminte complexe.
Recoltarea si consumul sunt posibile dupa 10-12 luni de la semanat.
Comentarii 6 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.