Cand si cum se foloseste compostul in gradina

Cand si cum se foloseste compostul in gradina
Compostul este singura modalitate ecologica de a da un plus de calitate solului, prin adaugarea de substante nutritive de natura organica. Compostul este plin de bacterii si organisme benefice care ajuta plantele sa se dezvolte. Iata cand si cum foloseste compostul in gradina, astfel incat plantele sa creasca puternice si sanatoase, iar solul sa ramana fertil.

1. La plantarea in gradina a pomilor, arbustilor si plantelor decorative. Adaugarea de compost in groapa in care urmeaza sa se planteze un copac sau o planta, le va oferi acestora cele mai bune conditii de inceput. Nu exisa nici un alt moment mai prielnic pentru ajutarea plantei sa creasca. In plus, compostul pastreaza umiditatea in jurul radacinilor. La plantarea pomilor fructiferi, pamantul care urmeaza sa acopere radacinile se poate amesteca cu o cantitate egala de compost.

2. In amestecul de pamant pentru ghiveci. Amestecarea pamantului de ghiveci cu compost este cea mai ieftina metoda de a economisi banii pe care altfel i-ai cheltui pe ingrasaminte. O reteta clasica se prepara din 4 parti compost, 4 parti pamant de flori si 1 parte nisip – este substratul perfect pentru orice fel de flori de ghiveci.

3. Ca fertilizator - zeama de humus. Americanii ii spun compost tea, dar se foloseste si la noi de mult timp, cu denumirea de zeama de humus. Aceasta presupune turnarea unei cantitati de apa peste compost, captarea si folosirea ei pentru a uda sau pulveriza plantele. Este o solutie foarte buna de fertilizare, care va hrani plantele in profunzime. Atentie! Zeama de humus nu se aplica decat dimineata devreme, inainte ca soarele sa bata puternic – altfel, caldura va arde frunzele plantelor.

4. Ca mulci. Compostul poate fi folosit si ca strat protector pentru pamant, mai ales pe o raza de 15 cm in jurul tulpinii plantelor. Nu numai ca va pastra umezeala la baza platei, dar, atunci cand ploua, nutrientii vor ajunge mai repede la radacini.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.01 din 5 - 73 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =