Tehnica semanatului

Tehnica semanatului
Semanatul semintelor se poate face in trei feluri: prin imprastiere, in randuri si cuiburi. Primele doua metode se aplica semintelor mici, cea de a treia celor mari (fasole).
Semanatul in gradina. Se executa primavara, dupa ce pamantul s-a zvantat si s-a incalzit suficient, si a fost bine pregatit in prealabil. Pregatirea consta in desfundarea (saparea din toamna a terenului cu cazmaua) si administrarea ingrasamintelor (organice, superfosfat etc). Inainte de semanat, primavara, se maruntesc bolovanii, se taseaza straturile, se grebleaza, se niveleaza solul. Daca se urmareste obtinerea de rasaduri, pe o brazda se traseaza prin apasare cu o sipca santuri putin adinci (de 2—5 ori diametrul semintei), apoi samanta se presara usor, dupa care se astupa santuletele cu pamant bine maruntit ori cu mranita, si se taseaza solul apasand usor pe suprafata lui cu o scandura. Daca semintele sunt mici, vor fi amestecate cu nisip fin sau cu cenusa in proportie 1 : 10. Daca semintele sunt mari, se vor pune in cuiburi, cate 3—4. Dupa semanat se uda usor, cu o stropitoare fina. Semanatul in rasadnita. Se executa dupa cateva zile (5—7) de la montarea rasadnitei, timp in care substratul (pamantul) in care va avea loc germinatia a atins temperatura necesara, (se verifica cu termometrul), iar eventualele seminte de buruieni au germinat si pot fi indepartate. Modificarea temperaturii in rasadnite se face prin aerisire (ridicarea ramelor). Substratul, care este un amestec alcatuit din 3 parti pamant de telina si o parte mranita, se afaneaza, se niveleaza si se taseaza usor, apoi se fac santuletele in care se pun semintele, cat mai uniform. Distanta intre randuri, de obicei este de 4—8 cm, functie de cultura. Se cerne deasupra un strat gros de 0,5—1 cm dintr-un amestec in parti egale de mranita si nisip de rau (sau doar nisip), apoi se taseaza si se uda cu stropitoarea cu sita fina. Semanatul in ladite si ghivece. Se executa in sezonul rece, vasele (laditele sau ghivecele) fiind tinute apoi in sera de apartament ori la fereastra. Inainte de semanat pamantul se dezinfecteaza cu abur la 85°C (se introduc intr-un saculet de panza si se expun actiunii aburului); de asemenea si vasele : laditele din lemn prin flambare, vasele din ceramica cu apa clocotita sau solutii dezinfectante. Orificiile de scurgere a apei ale laditelor si ghivecelor se acopar cu cate un ciob asezat cu partea bombata in sus, Se toarna deasupra un strat de nisip grosier (pentru drenaj), apoi compozitia de pamant adecvata speciei. Se niveleaza si se taseaza. In ladite semanatul se face prin imprastiere sau in randuri, iar in ghivece samanta cu samanta (mai multe sau mai putine, functie de dimensiunile lor). Deasupra se cerne putin nisip sau mranita. Se uda cu stropitoarea cu sita fina sau se introduc vasele in apa, umezirea facandu-se prin infiltrarea apei de jos in sus. Atunci cand primavara se seamana flori ce nu suporta transplantarea (in laditele jardinierelor, de exemplu) semanatura va fi mai rara, iar dupa incoltire si cresterea plantelor se vor smulge cele de prisos, oprindu-se doar cele viguroase.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =